LifeStyle

Η Ανεκτικότητα οδηγεί τελικά στην Ευημερία; – 4 τρόποι να αποκτήσετε ανεκτικότητα με τους άλλους

Η ανεκτικότητα προς τους άλλους δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν αισθάνεστε αδικημένος από αυτούς.

Τελικά η ανεκτικότητά σας προς τους άλλους αυξάνει την Ευημερία σας;

Όλοι μας αντιμετωπίζουμε στιγμές στην καθημερινότητά μας, που νιώθουμε ότι τίποτα δεν πηγαίνει καλά στη ζωή μας. Μερικές φορές, μπορεί να αισθάνεστε ότι οι άλλοι άνθρωποι – γενικά – είναι η πηγή των δικών σας προβλημάτων. Μπορεί να είναι δύσκολο να συνυπάρξετε με άλλους στην καθημερινότητά σας. Οι διαφορές στις απόψεις σας, η αλόγιστη συμπεριφορά, ακόμη και οι ομοιότητές σας με χαρακτηριστικά που δεν σας αρέσουν στον εαυτό σας, μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ότι “μισείτε τους ανθρώπους”. 

Η στιγμιαία αυτή σκέψη του να μισείς τους ανθρώπους, μπορεί να μην είναι και πολύ ανησυχητική. Αλλά αν αρχίσει να εξελίσσεται ως κάτι τακτικό ή διαπιστώσετε ότι δεν σας αρέσει η αλληλεπίδραση με άλλους, μπορεί να αντανακλά υποκείμενα ή άλυτα ζητήματα που σας “ζωντανεύουν” αυτά τα συναισθήματα. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία αλλά και στις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους (Οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι κοκ)

Τι σημαίνει αν “μισείς” τους ανθρώπους;

Μισανθρωπία, είναι ο όρος που περιγράφει όταν νιώθετε να “μισείτε τους ανθρώπους”. Η μισανθρωπία, δεν είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαδικασία για τη διάγνωση ή τη θεραπεία της. Η προέλευση της λέξης ανάγεται στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς και φιλοσόφους, οι οποίοι περιέγραφαν ορισμένους «απεχθής» ανθρώπους που αναζητούσαν την απομόνωση – ως μισάνθρωπους. Ένα άτομο που περιγράφεται ως μισάνθρωπος, μισεί όλους τους ανθρώπους γενικά, συνήθως λόγω εγγενών ελαττωμάτων και φυσικών, ανεπιθύμητων συμπεριφορών των άλλων. Το αίσθημα μίσους ή περιφρόνησης προς τους άλλους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά:

  • την εργασία σας
  • την ψυχική και σωματική υγεία σας
  • τη σχέση σας με άλλους στη ζωή σας

Λόγοι για τους οποίους μπορεί να αντιπαθείτε τους ανθρώπους

Όσο σπουδαίοι κι αν είναι οι άνθρωποι, υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να διαπιστώσετε ότι τους αντιπαθείτε. Ορισμένες υποκείμενες αιτίες της αντιπάθειάς σας προς τους άλλους ανθρώπους, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ζήλια
  • υποκείμενο άγχος
  • προβλήματα αυτοεκτίμησης
  • κοινωνικό άγχος
  • μη ρεαλιστικές προσδοκίες των άλλων
  • διαταραχές της διάθεσής σας, όπως η κατάθλιψη
  • διαταραχές της προσωπικότητάς σας, όπως η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας

Αυτή δεν είναι μια λίστα πιθανών λόγων για τους οποίους αντιπαθείτε τους ανθρώπους. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι υπάρχουν άλλοι λόγοι που δεν σας αρέσουν οι άνθρωποι. Το να καταλάβετε γιατί νιώθετε έτσι, μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε να τους αντιπαθείτε.

Πώς να τα βγάλετε πέρα ​​όταν νιώθετε ότι “μισείτε” τους πάντες

Οι παρακάτω είναι μερικές γενικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το συναίσθημα ότι “μισείτε” τους πάντες.

1. Δοκιμάστε ασκήσεις υπομονής

Η υπομονή, απαιτεί εξάσκηση και πειθαρχία. Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε περιορισμένη υπομονή για τους άλλους ή γενικά στη ζωή σας για πολλά άλλα θέματα, μπορεί να βρείτε χρήσιμες ασκήσεις για να δυναμώσετε την υπομονή σας, όπως:

  • εξασκηθείτε σε μερικές βαθιές αναπνοές
  • απολαύστε την αναμονή
  • αφιερώστε χρόνο και επανεκτιμήστε την κατάσταση
  • θέστε τα όριά σας
  • διαχειριστείτε ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο σας

2. Ανακαλύψτε τα ερεθίσματα σας

Ορισμένες καταστάσεις μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τα συναισθήματά σας προς τους άλλους. Η γνώση των ερεθισμάτων αυτών, μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε και να αναπτύξετε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε καλύτερα όταν τους αντιμετωπίζετε.

Ορισμένα ερεθίσματα που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε γενικό “μίσος” ή θυμό προς τους άλλους, μπορεί να είναι:

  • το να βρίσκετε σκουπίδια στη φύση
  • οι ικανότητες οδήγησης άλλων ανθρώπων
  • η προδοσία της εμπιστοσύνης σας
  • το να πέφτετε θύμα εξαπάτησης ή κοροϊδίας γενικά

3. Προκαλέστε γνωστικές διαταραχές

Το να προκαλείτε γνωστικές διαταραχές, είναι ένα μοτίβο υπερβολικής σκέψης χωρίς βάση στην πραγματικότητα ή στο τι συνέβη. Σας κάνει να βλέπετε τα πράγματα μεσας από ένα πιο αρνητικό πρίσμα. Παραδείγματα γνωστικής διαταραχής και παραμόρφωσης, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • την υπεργενίκευση,
  • κατηγορίες 
  • τα “πρέπει”

Αυτά τα μοτίβα σκέψης μπορεί να σας κάνουν να αντιπαθείτε τους άλλους με βάση παρερμηνείες των πράξεών τους. Η γνωστική διαταραχή σάς βοηθά να επαναπροσδιορίσετε ή να εκπαιδεύσετε τις σκέψεις σας για να ερμηνεύσετε τα γεγονότα της ζωής σας με πιο θετικό τρόπο. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις πράξεις των άλλων και να αισθάνεστε λιγότερο θυμό για τους άλλους.

4. Σκεφτείτε τραύματα του παρελθόντος

Το παρελθόν σας μπορεί να σας επηρεάσει και μερικές φορές με τρόπους που δεν συνειδητοποιείτε. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που υφίστανται τραυματικά γεγονότα, βλέπουν συχνά τον εαυτό τους και τον κόσμο με αρνητικότητα.

Εάν διαπιστώσετε ότι μισείτε τους άλλους, τότε ίσως να μπορέσετε να εντοπίσετε την προέλευσή του μίσους σε ένα πρόσφατο ή παρελθοντικό τραύμα που μπορεί να αφορά έναν πρώην απατημένο ή ακόμα και τον απροσδόκητο θάνατο ενός αγαπημένου σας προσώπου. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η στάση σας απέναντι στους άλλους αλλάζει, καθώς λαμβάνετε μέτρα για να αντιμετωπίσετε το τραύμα σας.

Η αντιμετώπιση αυτών των υποκείμενων συναισθημάτων, μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις σκέψεις σας για τους άλλους και να συμβάλετε σε μια συνολική αίσθηση ευημερίας.

πηγή: psychcentral.com

HandArtisan

HandArtisan

About Author

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμη

10 tips για να βελτιώσεις τη ζωη σου σήμερα
LifeStyle

10 tips: Πώς θα βελτιώσεις τη ζωή σου, σήμερα!

Βελτιώστε τον εαυτό σας και τη ζωή σας, εστιάζοντας σε πράγματα σας κάνουν καλό, όπως μέσω του αυτοσεβασμού, της διαχείρισης
LifeStyle

10 Βήματα για να αγαπήσεις τον εαυτό σου περισσότερο

Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην εκτιμάτε αυτό που είστε, αλλά μπορείτε να μάθετε τον τρόπο να σας αρέσει! Και ίσως