Επιχείρηση

Πράγματα που δεν γνώριζες για τα Χειροποίητα Κοσμήματα

Τα χειροποίητα κοσμήματα είναι ένα περιζήτητο είδος στην αγορά εδώ και δεκαετίες!

Μπορεί να πρόκειται για το μοναδικό εκείνο κομμάτι που αγοράσατε στα γενέθλιά σας ή που σας έφερε δώρο η αδελφή σας τα Χριστούγεννα, είτε για κάτι που αγοράσατε στις περσινές σας διακοπές σε εκείνο το γραφικό νησάκι! Όπως και να ‘χει, έχετε τουλάχιστον ένα κομμάτι χειροποίητου κοσμήματος στη μπιζουτιέρα σας.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά πίσω από κάτι που φτιάχνεται με το χέρι και μας τραβάει την προσοχή;

Η προσωπική σύνδεση ενός καλλιτέχνη και η αγάπη για την τέχνη, μετατρέπει μερικά συνηθισμένα αντικείμενα σε …αριστουργήματα κοσμημάτων!

Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν ή δεν τους ενδιαφέρει η πραγματική αξία των χειροποίητων κοσμημάτων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μαζικά προϊόντα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα χειροποίητα κοσμήματα είναι μοναδικά και θα αναφέρουμε μερικούς από αυτούς παρακάτω:

Στηρίζετε πραγματικούς ανθρώπους

Είναι δύσκολο να γνωρίζετε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας όταν αγοράζετε από μια μεγάλη εταιρεία. Η αγορά χειροποίητων κοσμημάτων όμως, σημαίνει ότι συνδέεστε κατά κάποιον τρόπο με τον καλλιτέχνη. Ανεξάρτητα από το αν τον γνωρίζετε προσωπικά, όταν μάθετε τη μοναδική ιστορία του, γνωρίζετε ότι η αγορά σας στηρίζει ένα αληθινό άτομο. Αυτά τα χρήματα υποστηρίζουν αυτήν την καλλιτεχνική ικανότητα που θαυμάζετε. Δεν υπάρχει κάτι πιο αληθινό από το να γνωρίζετε ότι τα χρήματά σας θα στηρίξουν έναν δημιουργό που θέλει να κάνει ακόμα περισσότερα και να φτάσει ακόμα πιο ψηλά!

Μια ιστορία πίσω από κάθε χειροποίητο κομμάτι

Όταν φοράτε χειροποίητα κοσμήματα, είστε και εσείς ένα μέρος της ιστορίας που εκφράζει ο δημιουργός ή ο τεχνίτης μέσα από τη δουλειά του. Κάθε καλλιτέχνης έχει έναν μοναδικό σκοπό για τον σχεδιασμό των χειροποίητων κοσμημάτων του. Τα σχέδιά τους, στέλνουν ένα μήνυμα! Ίσως να μη γνωρίζετε το πραγματικό νόημα που κρύβεται πίσω από αυτό, αλλά σίγουρα αισθάνεστε τη σχέση μεταξύ του ατόμου που το δημιούργησε και εσάς.

Δεν υπάρχουν μηχανήματα μαζικής παραγωγής

Τα χειροποίητα κοσμήματα είναι κυριολεκτικά απλά, φτιαγμένα με το χέρι του τεχνίτη. Τα κομμάτια είναι συγκολλημένα, σκαλισμένα και διαμορφωμένα κατάλληλα, χωρίς τη χρήση ειδικών μηχανημάτων. Ένα μηχάνημα εκτοξεύσει εκατοντάδες κομμάτια την ώρα, ενώ ένα άτομο μπορεί να παράξει  μια συγκεκριμένη ποσότητα. Και γιατί έχει σημασία αυτό; Δώστε προσοχή στη λεπτομέρεια! Τα χειροποίητα κοσμήματά σας, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ελαττώματα και ατέλειες από κάτι που κατασκευάζεται χύμα.

Η αξία του χρόνου

Δεδομένου πως δεν υπάρχουν μηχανές μαζικής παραγωγής κοσμημάτων, απαιτείται πολύς χρόνος για την παραγωγή ενός μοναδικού κομματιού χειροποίητων κοσμημάτων. Ένας σχεδιαστής, περνά πολλές ώρες σχεδιάζοντας ένα μόνο κόσμημα για έναν πελάτη. Μόλις ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και εβδομάδες για να κατασκευαστεί. Δίνεται αφοσίωση και ιδιαίτερη προσοχή στο κόσμημά σας.

Η διαδικασία του σχεδιασμού

Οι κατασκευαστές έχουν μια πολύ οικεία σχέση με κάθε κομμάτι ή σχέδιο που δημιουργούν. Η διαδικασία του σχεδιασμού είναι το κλειδί για την αξία που συνεπάγεται με κάθε κομμάτι. Η ενέργεια του κατασκευαστή, μεταφέρεται στο αντικείμενο.

Αποκλειστικότητα

Τα μηχανήματα συνεχίζουν να λειτουργούν και όταν ο σχεδιαστής φύγει από το χώρο. Με τα χειροποίητα κοσμήματα, είναι διαφορετικά. Οι τεχνίτες μπορούν να δημιουργήσουν μόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό κομματιών στην καριέρα τους ως κατασκευαστές χειροποίητων κοσμημάτων. Αυτό σας δίνει μια αίσθηση αποκλειστικότητας.

Υλικά

Σχεδόν πάντα, τα υλικά που χρησιμοποιούνται και συνδυάζονται σε ένα χειροποίητο κόσμημα, είναι εξαιρετικής ποιότητας. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς ποια είδη κράματος χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια μαζικής παραγωγής, ίσως κάποια μέταλλα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα… Τα υλικά των χειροποίητων κοσμημάτων όμως, προέρχονται συνήθως από εξαιρετικά αξιόπιστους κατασκευαστές.

Βιωσιμότητα

Οι κατασκευαστές κοσμημάτων είναι συχνά αφιερωμένοι στα ποιοτικά υλικά. Φυσικά, το να είσαι ηθικός απέναντι στον πελάτη, είναι πολύ πιο δαπανηρό από το να επιλέξεις τα εύκολα και να αγοράσεις από τον έμπορο χύμα τα υλικά σε χαμηλές τιμές. Ένα ακόμα στοιχείο που καθιστά την αγορά χειροποίητων κοσμημάτων σημαντική.

Ποιότητα

Η παραγωγή μικρότερης κλίμακας είναι σχεδόν πάντα υψηλότερη ποιότητα, επειδή η ικανότητα παρακολούθησης και ελέγχου της διαδικασίας από την αρχή έως το τέλος είναι εγγενής στη διαδικασία κατασκευής. Οι κατασκευαστές και οι τεχνίτες είναι εξαιρετικά περήφανοι για το έργο που παράγουν. Δεν πρόκειται να αφήσουν κάτι κατώτερης ποιότητας να αφήσουν το στούντιο τους με το όνομά τους.

Φτιαγμένο με …αγάπη!

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υποστηρίζουμε και να στηρίζουμε το χειροποίητο και ιδιαίτερα το τοπικό. Οι καλλιτέχνες και οι κατασκευαστές, εμποτίζουν με αγάπη κάθε έργο και πολλοί σχεδιαστές χρησιμοποιούν τοπικά υλικά από έμπορους της περιοχής τους για να βοηθήσουν και να στηρίξουν την παραγωγή. Αγοράζετε ένα πραγματικά μοναδικό προϊόν συμβάλλοντας και εσείς σε αυτήν την ανάπτυξη.

Μοναδικότητα

Τα χειροποίητα κομμάτια, όπως και να το κάνουμε, είναι πάντα μοναδικά με τον δικό τους τρόπο! Δύο ίδια είδη χειροποίητων κοσμημάτων, δεν είναι ποτέ πανομοιότυπα. Είστε μοναδικός φορώντας αυτό το συγκεκριμένο κόσμημα και σημαίνει πολλά για εσάς. Είναι πάντα διαφορετικά κατασκευασμένα ή προσαρμοσμένα. Είναι κάτι μόνο για εσένα, κάθε φορά!

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θέλατε να αγοράσετε ένα μοναδικό και ιδιαίτερο κόσμημα, θυμηθείτε το χειροποίητο! Παρόλο που μπορεί να σας κοστίσει  λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο εμπορικό κομμάτι που θα αγοράζατε, να σκέφτεστε πως υποστηρίζετε κάτι αξιόλογο. Πρέπει να νιώθετε περήφανοι για την αγορά σας, γνωρίζοντας ότι έχετε χαρίσει σε κάποιον αγαπημένο σας ένα ιδιαίτερο κομμάτι του καλλιτέχνη εκείνου που ανακαλύψατε τυχαία και νιώσατε κάτι ιδιαίτερο βλέποντας τις μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες του.