LifeStyle

10 tips: Πώς θα βελτιώσεις τη ζωή σου, σήμερα!

10 tips για να βελτιώσεις τη ζωη σου σήμερα

Βελτιώστε τον εαυτό σας και τη ζωή σας, εστιάζοντας σε πράγματα σας κάνουν καλό, όπως μέσω του αυτοσεβασμού, της διαχείρισης του άγχους σας καθημερινά ή της επίλυσης των συγκρούσεων στις σχέσεις σας.

Είτε θέλετε απλά να τονώσετε τη διάθεσή σας, είτε να γίνετε καλύτεροι στη διαχείριση του χρόνου, να δημιουργήσετε υγιείς προσωπικές συνήθειες ή να εστιάσετε στην ανάπτυξη του εαυτού σας, να μην ξεχνάτε ότι ο αυτοσεβασμός  είναι το κλειδί για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας.

Ακόμα κι αν νιώθετε ότι έχετε προσπαθήσει και δεν τα καταφέρατε,  μην τα παρατάτε. Δεν χρειάζεστε πλήρη αναθεώρηση για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Απλά ακολουθήστε μερικά μόνο βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ευεξίας σας και να κυλούν οι μέρες και η καθημερινότητά σας με περισσότερο νόημα.

10 Πράγματα που πρέπει να κάνεις για να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου

1. Γράψτε τη δική σας ιστορία

Για τη βελτίωση της ζωής σας, σκεφτείτε τι θα θέλατε να πετύχετε σήμερα και τι ατμόσφαιρα θέλετε να έχετε. Η καλύτερη ιστορία για εσάς, μπορεί να είναι να ξυπνάτε νωρίτερα παρά να παρακοιμάστε ή να απλώνετε το χέρι για να βοηθήσετε κάποιον, αντί να αγνοείτε παθητικά την ανάγκη του.
John Duffy
Phd, Κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «The Available Parent: Radical Optimism for Raising Teens και Tweens"

2. Προσδιορίστε τι είναι αυτό που σας κρατά κολλημένους

Το πώς να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας, πρέπει να εντοπίσετε εκείνα τα πράγματα που εμποδίζουν την βελτίωσή σας. Υπάρχουν ορισμένα γεγονότα ή άτομα στη ζωή σας που πιστεύετε ότι βάζουν εμπόδια στην εξέλιξή σας; Το να νιώθετε κολλημένοι, είναι μια εντελώς διαφορετική έννοια για τον καθένα μας. Μπορεί να  έχετε συγκεκριμένες σχέσεις ή καθήκοντα μέσα στην ημέρα που κλέβουν την ενέργεια σας και την συγκέντρωση. 

Ίσως πρέπει να αρχίσετε να αναζητάτε τι σημαίνει για εσάς το να νιώθετε κολλημένοι. Μπορεί να νιώθετε άδειος και μόνος ή να έχει γίνει βίωμά σας η αναβλητικότητα. 

 

«Αυτή η προσέγγιση σε κάνει να είσαι τόσο στοχαστικός όσο και δραστήριος, δύο απαραίτητα βήματα για την αλλαγή. Εξέτασε αυτά τα τρία βήματα: 
1. Σταμάτα. Συχνά είναι ένα τυφλό σημείο που δεν μπορείς να δεις, οπότε αφιερώνοντας χρόνο για να σκεφτείς τα πράγματα, σε βοηθά να δεις πιο καθαρά. Είναι μια απόφαση που φοβάσαι να πάρεις; Κάποιοι άνθρωποι σε καταρρίπτουν; Είσαι σε έναν κύκλο αρνητικής σκέψης; 
2. Κοίτα Τριγύρω. Είναι μόνο στο σπίτι; Ή μόνο στη δουλειά ή στο σχολείο; 
3. Άκουσε την καρδιά σου. Τι λέει η καρδιά και το μυαλό σου για το τι πρέπει να κάνεις; Το να μάθεις να στοχάζεσαι τις εσωτερικές σκέψεις και τα συναισθήματά σου, θα σε βοηθήσει να πιστέψεις πραγματικά ότι θα γίνουν τελικά πράξη!»
Deborah Serani
PsyD, Κλινική Ψυχολόγος

Εξερευνήστε αυτούς τους τομείς της ζωής σας:

– Διαπροσωπικές συγκρούσεις και τριβές

– Επαγγελματικούς στόχους και ευκαιρίες εργασίας

– Συναισθηματική ρύθμιση και πώς επηρεάζει τη διάθεσή σας

– Σωματική υγεία και συνήθειες τρόπου ζωής που την επηρεάζουν

3. Εστιάστε στο τώρα

Ανησυχείτε υπερβολικά για λάθη του παρελθόντος ή για το τι θα συμβεί αύριο; Το να εστιάσετε στην αυτοβελτίωση και την καθημερινότητά σας, μπορεί να απαιτεί από εσάς να ζήσετε την παρούσα στιγμή.

«Το να εστιάσεις στο τώρα, μπορεί να είναι αδύνατον τη σημερινή εποχή. Η τεχνολογία του σήμερα και η προσδοκία να είναι συνδεδεμένη ή διαθέσιμη για εργασία ανά πάσα στιγμή είναι μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να είναι παρόντες εδώ και τώρα»

Alison Thayer
LCPC, Ψυχοθεραπεύτρια στο Σικάγο

Πώς μπορείτε να εστιάσετε περισσότερο στο παρόν; Σκεφτείτε τα παρακάτω:

 

– Με μια πρακτική ενσυνειδητότητας

– Αποδεχόμενοι πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε

– Με το να ζείτε με κάποιο σκοπό

– Φτάνοντας στην ψυχική ηρεμία

– Εγκαταλείποντας τις ανθυγιεινές συνήθειες

– Συγχωρώντας τον εαυτό σας

4. Καλύτερη διαχείριση του χρόνου

Μεταξύ των πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη ζωή σας αυτή τη στιγμή, η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου ίσως είναι το κλειδί.

Η διαχείριση του χρόνου σάς βοηθά να πετύχετε περισσότερα, να εστιάζετε καλύτερα, να έχετε κίνητρο και να μην αισθάνεστε ότι χάνετε χρόνο.

Η ίδια η αίσθηση της παραγωγικότητας, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και την ψυχική σας ευεξία.

Μπορείτε να γίνετε καλύτεροι στη διαχείριση χρόνου:

– Μπλοκάροντας την ώρα στο ημερολόγιό σας για τα “ΠΡΕΠΕΙ” και τηρώντας αυτά τα χρονικά όρια.

– Ολοκληρώνοντας μερικές καθημερινές συνήθειες και πράγματα, ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, ελέγχοντας το ημερολόγιό σας την ώρα που τρώτε πρωινό.

– Ξεκινώντας με τις πιο απαιτητικές εργασίες νωρίς το πρωί ή όταν αισθάνεστε ότι έχετε την περισσότερη ενέργεια μέσα στη μέρα.

– Βρίσκοντας ένα πρόγραμμα ή σύστημα που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και σας δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι έχετε καταφέρει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Προγραμματίζοντας περιοδικές παύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας για να επαναφέρετε το μυαλό και το σώμα σας.

– Ανταμείβοντας τον εαυτό σας όταν ολοκληρώνετε μια εργασία.

5. Θέστε Ρεαλιστικούς και Εφικτούς στόχους

Τα καλύτερα πράγματα για αυτοβελτίωση δεν είναι απαραίτητο να είναι τα πιο περίπλοκα και τα πιο δύσκολα να επιτευχθούν. Συχνά, η βελτίωση της ζωής σας είναι να δίνετε σημασία στις λεπτομέρειες.

Ο καθορισμός στόχων είναι ένα βασικό βήμα για τα επιτεύγματα. Ωστόσο, οι υψηλοί στόχοι […] μπορεί να μην είναι καν ρεαλιστικοί»

Εάν βάζετε υψηλούς στόχους από την αρχή, μπορεί να καταλήξετε να νιώθετε ότι δεν βελτιώνεστε καθόλου.

Το να κρατάμε τον εαυτό μας σε στόχους που δεν μπορούμε να επιτύχουμε, μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή μας και να σταματήσει το ενδιαφέρον μας στο να προσπαθήσουμε ξανά να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Όταν βάζετε στο μυαλό σας να ολοκληρώσετε έναν στόχο, αναρωτηθείτε: «Είναι αυτός ο στόχος ρεαλιστικός και μπορώ πραγματικά να τον επιτύχω;» Εάν η απάντηση είναι όχι, σκεφτείτε να χωρίσετε τον κύριο στόχο σε ενδιάμεσα βήματα ή να τον τροποποιήσετε.

 

6. Αρνητικές Σκέψεις

Πολλοί από εμάς επικαλούμαστε την …γκαντεμιά μας, για να εξηγήσουμε καθημερινές δυσάρεστες καταστάσεις. Αυτό είναι ένα φίλτρο που βάζετε άθελά σας στις σκέψεις σας και μπορεί να σας κάνουν να δείτε τον κόσμο πολύ πιο αρνητικά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Όλα αυτά, πυροδοτούν τις αρνητικές σκέψεις και τις τροφοδοτούν.

Ένας τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτές τις αρνητικές σκέψεις, είναι να εστιάσετε στα στοιχεία και όχι στην ίδια τη σκέψη σας.

Για παράδειγμα, αν έχετε την τάση να πιστεύετε ότι δεν σας συμπαθεί κανείς στη δουλειά σας, μπορείτε να σταματήσετε για λίγο και να αναρωτηθείτε: Τι αποδείξεις έχω ότι αυτό είναι πραγματικότητα και ισχύει; 

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να μαζέψετε πληροφορίες. Ίσως ανακαλύψετε ότι η σκέψη σας τελικά δεν είναι και τόσο σωστή ή ότι δεν ισχύει για όλα τα σενάρια που σκέφτεστε.

Συχνά, η διάθεσή σας μπορεί να είναι αποτέλεσμα των σκέψεών σας. Αν αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε, μπορεί να δείτε μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που αισθάνεστε. Όσο περισσότερο αμφισβητείτε την αρνητική σκέψη, τόσο περισσότερο θα βελτιώσετε τη ζωή σας.

Να παίρνετε μια διαφορετική και πιο θετική στάση κάθε φορά που λέτε αρνητικά πράγματα στον εαυτό σας.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αναρωτηθείτε: Μπορεί τα πράγματα να πάνε χειρότερα; ή Υπάρχει κάτι που μπορώ να βγάλω από αυτό, που μπορεί να με ωφελήσει; 

7. Κοιμηθείτε 8 με 9 ώρες

Εάν σκέφτεστε πώς να βελτιώσετε τη ζωή σας, ο ύπνος θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε.

Ο καλός ύπνος έχει άμεση επίδραση στη διάθεσή σας, στην ικανότητα σκέψης και στα επίπεδα ενέργειάς σας, τα οποία είναι απαραίτητα για να κάνετε τα πράγματα που θέλετε μέσα στην ημέρα.

Είναι εύκολο να μείνεις ξύπνιος λίγο παραπάνω, είτε για να τελειώσεις το πλύσιμο με τα πιάτα, είτε να παρακολουθήσεις μια τηλεοπτική εκπομπή, όμως το τίμημα πληρώνεται την άλλη μέρα το πρωί.

Την επόμενη μέρα θα αισθάνεστε πιο ευερέθιστοι και αυτό χειροτερεύει όταν συνεχίζουν τα ξενύχτια.

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, ώστε να αποκοιμηθείτε περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Μην επισκεφθείτε τα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν πάτε για ύπνο και μην ανοίξετε τις ειδήσεις. Ασχοληθείτε με χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως ένα ζεστό ντουζ ή να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο. Μετά από μια νύχτα επαρκούς ύπνου, θα παρατηρήσετε βελτίωση στη διάθεσή σας και στον τρόπο σκέψης σας.

8. Σωματική Άσκηση/Δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα σας, μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας ψυχικά και σωματικά, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Η τακτική άσκηση είναι σημαντικό μέρος όχι μόνο της σωματικής υγείας, αλλά και της ψυχικής. 

Προσπαθήστε να εντάξετε την άσκηση και την δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας, ώστε ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είστε, να βρίσκετε πάντα χρόνο και χώρο για να το κάνετε.

Η δραστηριότητα, μπορεί να μοιάζει με:

– Χορός μέσα στο σπίτι

– Κάνοντας μια βόλτα το τετράγωνο γύρω από το σπίτι σας

– Πηγαίνοντας γυμναστήριο

– Χρησιμοποιώντας σκάλες αντί για ασανσέρ

– Παρακολουθώντας ένα βίντεο προπόνησης μέσω YouTube

– Περπατώντας κάθε μία ώρα, για 5 λεπτά, γύρω από το σπίτι ή το γραφείο 

Προσπαθήστε να έχετε τουλάχιστον 30 με 60 λεπτά σωματικής άσκησης και δραστηριότητας κάθε μέρα. Θα αισθανθείτε πιο ενεργητικοί και αισιόδοξοι μετά την άσκηση.

9. Ευγνωμοσύνη

Το να νιώσετε ευγνωμοσύνη, βελτιώνει τον τρόπο που αισθάνεστε για τη ζωή σας και τη συνολική ποιότητα της.

Μπορείτε να γίνετε πιο ευγνώμονες κάθε μέρα:

– Διανοητικά ή σωματικά, απαριθμώντας όλα εκείνα που είναι θετικά και υγιή στη ζωή σας 

-Αναγνωρίζοντας τις δεξιότητες και τις ιδιότητες που έχετε αναπτύξει, εκφράζοντας τις ευχαριστίες σας σε σημαντικά άτομα στη ζωή σας 

– Στο τέλος της μέρας, σκεφτείτε τα θετικά πράγματα που βιώσατε σήμερα 

– Ξεκινήστε τη μέρα σας εστιάζοντας στις ευκαιρίες που έχετε μπροστά σας

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε τον αντίκτυπο που έχουν τα γεγονότα και οι άνθρωποι στη ζωή σας, σκεπτόμενοι πώς θα ήταν η ζωή αυτή τη στιγμή, αν δεν τα είχατε!

10. Ορίστε μια Πρόθεση

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για αυτοβελτίωση είναι να ορίσετε μια πρόθεση για τη ζωή σας, τη μέρα σας, την ώρα σας και σε ό,τι κάνετε.

Ένας τρόπος για να ορίσετε μια πρόθεση, είναι να εξασκηθείτε στην οπτικοποίηση και να δείτε τον εαυτό σας να επιτυγχάνει αυτά που θέλετε.

Η θετική απεικόνιση, αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας. Δημιουργούμε σε μεγάλο βαθμό τις δικές μας πραγματικότητες μέσα από τις σκέψεις και τις προθέσεις μας, γι’ αυτό διευκρινίστε τις γράφοντας τους στόχους και τις προθέσεις σας σε ένα χαρτί.

Αφιερώστε χρόνο για να ορίσετε προθέσεις για κάθε μέρα. Κάντε το μέρος της καθημερινότητάς σας, όπως το ντους που κάνετε μετά τη δουλειά, την οδήγηση ή τον  πρωινό σας καφέ.