LifeStyle

10 Βήματα για να αγαπήσεις τον εαυτό σου περισσότερο

Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην εκτιμάτε αυτό που είστε, αλλά μπορείτε να μάθετε τον τρόπο να σας αρέσει! Και ίσως και να μετατραπεί σε αγάπη αργότερα.

Το να μην σας αρέσει αυτό που είστε, μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που επηρεάζει πολλούς από εμάς, αλλά σας αξίζει να μάθετε το πώς να σας αρέσει ο εαυτός σας.

Το να μην σου αρέσει ο εαυτός σου και αυτό που είσαι, προκαλεί έλλειψη αυτοπεποίθησης. Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να λαμβάνετε αποφάσεις και να απολαμβάνετε τη ζωή. Αν δεν εκτιμάτε τον εαυτό σας, δεν θα σας αρέσει η ζωή που κάνετε.

Το να μάθετε πώς να αγαπήσετε τον εαυτό σας, μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας και να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας. Θα σας βοηθήσει να ζήσετε μια γεμάτη ζωή με ουσιαστικές σχέσεις. Κάντε κάποιες ευεργετικές αλλαγές στη ζωή σας για να μάθετε πώς να αγαπήσετε τον εαυτό σας και τη ζωή σας!

Πώς θα αρχίσεις να αγαπάς τον εαυτό σου

Μπορεί να μην νιώθετε αγάπη για τον εαυτό σας αυτή τη στιγμή, αλλά μπορείτε να κάνετε κάποια βήματα για να το καταφέρετε. Το να κάνετε βήματα και να βρείτε ένα ουδέτερο συναίσθημα, όπου δεν αντιπαθείτε τον εαυτό σας αλλά δεν τον αγαπάτε όσο θα έπρεπε, είναι μια καλή αφετηρία.

Αυτό το ταξίδι, θα σας οδηγήσει τελικά στο να αγαπήσετε αυτό που είστε. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ορισμένα από αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν:

1. Φρόντισε τον Εαυτό σου

Έρευνα δείχνει ότι η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και ευεξία. Σκεφτείτε να θέσετε ως στόχο 12-3 ώρες μέτριας φυσικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν να πηγαίνετε βόλτες, να κάνετε μια βόλτα με το ποδήλατο κ.λπ.

Μπορεί η άσκηση και η υγιεινή διατροφή να είναι απαραίτητα στοιχεία για την ευεξία σας, πρέπει όμως να αισθάνεστε καλά με την εξωτερική σας εικόνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίζετε την εμφάνισή σας και να ντύνεστε με τρόπο που σας κάνει να νιώθετε άνετα και με αυτοπεποίθηση.

2. Βρες τα δυνατά σου σημεία

Μπορεί να εστιάζετε στις αδυναμίες σας όταν δεν αγαπάτε τον εαυτό σας. Το να σκέφτεστε τα δυνατά σας σημεία μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και να απελευθερώσετε ένα σημαντικό μέρος της αρνητικότητας.

Εάν αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε φυσικά μέσα στην ημέρα, μπορείτε να δοκιμάσετε να γράψετε ημερολόγιο σχετικά με τα πράγματα που σας αρέσουν στον εαυτό σας και σε αυτά που είστε καλοί, έτσι ώστε να έχετε κάτι θετικό να κοιτάξετε όταν αισθάνεστε άσχημα. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε έναν καλό σας φίλο ποια πιστεύει ότι είναι τα δυνατά σας σημεία.

3. Νιώσε Ευγνωμοσύνη για αυτό που είσαι

Η ευγνωμοσύνη σας για τα χαρίσματα, τις ικανότητές σας και την ίδια σας τη ζωή, μπορεί να σας βοηθήσει ιδιαίτερα να μάθετε να εκτιμάτε τον εαυτό σας. Σας επιτρέπει να εστιάσετε στις θετικές πτυχές της ζωής σας αντί να σκέφτεστε συνέχεια πράγματα που θα θέλατε και δεν τα έχετε.

Σκεφτείτε όλους τους τρόπους με τους οποίους φροντίζετε τον εαυτό σας κάθε μέρα και που μπορεί να θεωρείτε δεδομένους. Ευχαριστήστε τον εαυτό σας που μπορείτε να περπατάτε και σήμερα, ταΐστε τον εαυτό σας, πηγαίνετε στη δουλειά σας, ποτίστε τα φυτά, φτιάξτε το κρεβάτι σας κ.λπ.

Κάντε πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεσαι και αξίζει να αφιερώσετε ένα δευτερόλεπτο και να ευχαριστήσετε τον εαυτό σας για όλα αυτά. Μπορείτε επίσης να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ευχαριστήσετε το περιβάλλον και τους ανθρώπους που δίνουν νόημα στη ζωή σας.

4. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

Η σύγκριση του εαυτού σας με άλλους, οδηγεί συχνά στην απογοήτευση. Η σύγκριση, μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθησή σας και να σας κάνει να αμφισβητείτε την αξία σας. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε σημαντική βελτίωση στο πώς νιώθετε για τον εαυτό σας, εάν προσπαθήσετε έστω για λίγο να σταματήσετε τις συγκρίσεις.

Όταν καταλάβετε ότι συγκρίνετε τον εαυτό σας ξανά, προσπαθήστε να σάς υπενθυμίσετε ότι οι νίκες των άλλων δεν είναι ήττες σας και ότι υπάρχει για όλους χώρος να ευδοκιμήσουν στη δική τους ζωή.

5. Περιόρισε τη χρήση των Social Media

Εάν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θυμηθείτε ότι συγκρίνετε τον εαυτό σας με ένα φάντασμα. Πολλές φωτογραφίες επεξεργάζονται για να φαίνονται τέλειες και το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτές, είναι άδικο. Περιορίστε τη χρήση των social media, εάν αυτό έχει αρχίσει να γίνεται πρόβλημα στη ζωή σας.

Ακόμη και μια μέρα την εβδομάδα να αποστασιοποιηθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εστιάσετε στον πραγματικό σας κόσμο, μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πως ό,τι συμβαίνει στον μαγικό κόσμο των social media, δεν έχει τελικά και τόση σημασία.

6. Κάνε Θετικές Σκέψεις

Ένας αρνητικός τρόπος σκέψης μπορεί να σας οδηγήσει σε απογοήτευση. Μπορείτε να το αλλάξετε αυτό και να εστιάσετε μόνο σε θετικές σκέψεις και να εντοπίσετε μια ουδέτερη περιοχή μέσα σας. Κάντε ένα βήμα τη φορά.

Αρχικά, δοκιμάσετε να αντικαταστήσετε τις αρνητικές σας σκέψεις με θετικές, προωθώντας μια πιο αισιόδοξη άποψη για τη ζωή. Έτσι, θα αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας και θα νιώσετε καλύτερα για αυτό που είστε.

Έρευνες δείχνουν ότι ο η ανάλυση και η εστίαση σε τραύματα ή σε γεγονότα του παρελθόντος, μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις αυτοκριτικής. Η αλλαγή αυτής της νοοτροπίας και η εστίαση σε θετικές σκέψεις σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητη. 

7. Γίνε Ευγενικός με τους γύρω σου

Το να είστε ευγενικοί με τους γύρω σας μπορεί να σας βοηθήσει. Οι πράξεις καλοσύνης μπορούν να βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή σας επειδή θα νιώσετε ευγενικός και γενναιόδωρος άνθρωπος. 

8. Κάνε παρέα με θετικούς ανθρώπους

Το να περνάτε το χρόνο σας με επικριτικούς ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας, δεν είναι ωφέλιμο. Μπορεί να επηρεάσει το πώς βλέπετε τον εαυτό σας. Περιορίστε και κόψτε εντελώς τις συναναστροφές σας με αρνητικούς ανθρώπους και αυτό θα σας βοηθήσει πολύ.

Σκεφτείτε να αφιερώσετε χρόνο στο να δημιουργήσετε φιλίες που υποστηρίζουν εσάς και τα όνειρά σας. Θα σας κάνουν εποικοδομητική κριτική επειδή θέλουν να σας δουν να τα πηγαίνετε καλά. Εστιάστε σε ανθρώπους που θέλουν το καλύτερο για εσάς και αφιερώστε λιγότερο έως μηδενικό χρόνο στους αρνητικούς ανθρώπους.

9. Θέσε μικρούς και επιτεύξιμους στόχους

Η επίτευξη στόχων σας θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για μελλοντικές επιτυχίες αφού πλέον γνωρίζετε ότι μπορείτε να πετύχετε τους στόχους σας.

Θέστε μικρούς στόχους που είναι εύκολα επιτεύξιμοι. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα δυνατά σας σημεία και να αγαπήσετε αυτό που είστε.

Κάθε φορά που επιτυγχάνετε έναν στόχο σας, αυξήστε λίγο τη δυσκολία σε αυτό που θέλετε να πετύχετε στη συνέχεια, στον επόμενό σας στόχο. Θα σας βοηθήσει στο να έχετε κίνητρο, ενώ θα σας μάθει να αγαπάτε τον εαυτό σας και να πιστέψετε στις δυνατότητές σας.

10. Μάθε να συμπονάς τον εαυτό σου

Η εξάσκηση στο να μάθετε να συμπονάτε τον αευτό σας, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική. Θα βιώσετε περισσότερη θετικότητα στη ζωή σας, ενώ θα αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τον εαυτό σας. Και πώς θα το πετύχετε αυτό; Με το να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να εστιάζετε σε ανθρώπινες συμπεριφορές και συναισθήματα.