DIY Επιχείρηση

DIY Φωτογράφιση Προϊόντων για το ηλεκτρονικό μου κατάστημα – Μέρος Α’

Η φωτογραφίες των προϊόντων σας είναι, ήταν και θα είναι, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Οι επισκέπτες του καταστήματός σας δεν μπορούν να αγγίξουν, να δουν από όλες τις πλευρές ή να μυρίσουν τα προϊόντα σας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να βοηθήσετε τους δυνητικούς πελάτες σας να τα κατανοήσουν πλήρως, σαν να τα έβλεπαν μπροστά τους και να μπορούσαν να τα πιάσουν!

Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας DIY στούντιο και να τραβήξουμε τις δικές μας επαγγελματικές φωτογραφίες προϊόντων. Θα δούμε ακόμα μερικές συμβουλές για το πώς να βελτιστοποιήσουμε τις εικόνες των προϊόντων μας για το ηλεκτρονικό εμπόριο και το διαδίκτυο, ώστε να αυξήσουμε τις διαδικτυακές πωλήσεις!

Πάμε να ξεκινήσουμε!

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Πώς να Τραβήξετε Φωτογραφίες

Εξερευνήστε την κάμερά σας και μάθετε τις δυνατότητες και τις λειτουργίες της

Σίγουρα οι DSLR κάμερες, μπορούν να τραβήξουν πολύ καλύτερες φωτογραφίες από τα smartphones. Ωστόσο, οι smartphone κάμερες εξελίσσονται διαρκώς, και το κόλπο για εξαιρετικές φωτογραφίες προϊόντων, βρίσκεται στην εγκατάσταση. Μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες υψηλής ποιότητας και με επαγγελματική εμφάνιση σε ένα smartphone. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τι είναι ικανή η κάμερά σας να κάνει, ώστε να χρησιμοποιήσετε το μέγιστο των δυνατοτήτων της!

DSLR Φωτογράφηση Προϊόντων

Εάν έχετε επενδύσει σε DSLR κάμερα, τότε σίγουρα θα πρέπει να την αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Εξοικειωθείτε με το διάφραγμα, την ταχύτητα κλείστρου και το ISO.

Αυτά τα τρία βασικά στοιχεία θα καθορίσουν πόσο φωτεινή ή σκοτεινή θα είναι η εικόνα σας και θα πρέπει να βρείτε τον τέλειο συνδυασμό για τη ρύθμιση της κάμεράς σας αλλά και για το προϊόν σας.

  • Το διάφραγμα είναι το άνοιγμα του φακού, που καθορίζει πόσο φως θα αφήσει η κάμερά σας να περάσει και μετράται σε f-stop. Είναι απλό – μεγαλύτερα ανοίγματα επιτρέπουν περισσότερο φως να περάσει μέσα από το φακό ώστε να έχετε μια πιο φωτεινή εικόνα. Το ίσως λίγο μπερδεμένο κομμάτι της ιστορίας εδώ, είναι ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός f-stop, τόσο μικρότερο είναι το άνοιγμα του φακού.

Διάφραγμα DSLR

(πηγή)

Αρά λοιπόν, γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε απλά το διάφραγμα για να ελέγξουμε τη φωτεινότητα της φωτογραφίας μας; Το διάφραγμα καθορίζει επίσης και το βάθος πεδίου, ή με άλλα λόγια το πόσο εστιάζει στο προϊόν.

Ένα μικρό άνοιγμα θα συλλάβει τα πάντα στο πλαίσιο, ενώ ένα μεγάλο άνοιγμα είναι πιθανό να κρατήσει το πίσω μέρος του προϊόντος θολό.

Κοιτάξετε τις δύο παρακάτω φωτογραφίες:

Το κόλπο εδώ, είναι να βρείτε ένα άνοιγμα αρκετά μεγάλο για να δημιουργήσετε μια καλά φωτισμένη φωτογραφία, αλλά αρκετά μικρή ταυτόχρονα, για να καταγράψετε ολόκληρο το προϊόν και καθαρό. Ξεκινήστε με f / 8 ή f / 10 και δουλέψτε προς τα πάνω – κάτω από το σημείο αυτό.

Η ταχύτητα κλείστρου είναι το χρονικό διάστημα στο οποίο ανοίγει το κλείστρο του φακού. Εκτός της φωτογραφίας προϊόντων, αλλάζει και η ταχύτητα κλείστρου προκειμένου να προσδιοριστεί ο τρόπος εμφάνισης ενός κινούμενου αντικειμένου στη φωτογραφία. Ωστόσο, για φωτογράφιση προϊόντων, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε αργή ταχύτητα κλείστρου για να επιτρέψετε μικρότερο άνοιγμα.

Μόλις εντοπίσετε την κατάλληλη ρύθμιση διαφράγματος (δηλ. το προϊόν είναι εστιασμένο ολόκληρο), θα πρέπει να ρυθμίσετε την ταχύτητα κλείστρου μέχρι να βρείτε το επίπεδο φωτεινότητας που σας ικανοποιεί και αναδεικνύει το προϊόν σας.

Το τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι το ISO, το οποίο αφορά την ευαισθησία της φωτογραφικής σας μηχανής στο φως. Η αύξηση του ISO θα σας επιτρέψει να τραβήξετε φωτογραφίες όταν οι συνθήκες φωτισμού δεν είναι καλές, ωστόσο, αυτό μπορεί να μειώνει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της φωτογραφίας. Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεπερνάτε τα 400 γιατί δημιουργείτε αλλοίωση στη φωτογραφία. Εάν δεν μπορείτε να τραβήξετε μια καλά φωτισμένη φωτογραφία κάτω των 400, οι πηγές φωτεινότητας που έχετε επιλέξει, δεν είναι οι κατάλληλες.

Φωτογράφιση Προϊόντων με Smartphone

Εάν χρησιμοποιείτε smartphone κινητό για να φωτογραφίζετε τα προϊόντα σας, μην χρησιμοποιείτε φίλτρα και πλαίσια και μην κάνετε με τίποτα ψηφιακό ζουμ. Το ψηφιακό ζουμ περικόπτει τη φωτογραφία κατά τη λήψη! Όλα αυτά μειώνουν κατά πολύ την ποιότητα της φωτογραφίας σας.

Δουλέψτε με την αυτόματη εστίαση και πατήστε επάνω στο προϊόν πριν τη λήψη της φωτογραφίας. Υπάρχουν επίσης αρκετές εφαρμογές iOS και Android για να ελέγχετε ορισμένες από τις μη αυτόματες ρυθμίσεις.

TIP: Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε DSLR ή smartphone κάμερα, μην χρησιμοποιείτε ποτέ φλας. Μόνο εξωτερικό φλας, και μόνο σε περίπτωση που ξέρετε πολύ καλά το πώς δουλεύει και γιατί. Εάν το προϊόν σας είναι πολύ σκοτεινό, σημαίνει ότι έχετε ανεπαρκή φωτισμό στο χώρο και θα πρέπει να μεγιστοποιήσετε τη φυσική πηγή φωτός. Όσο πιο φυσικό είναι το φως και ειδικά το φως ημέρας, τόσο το καλύτερο.

Σταθεροποιήστε την κάμερα

Σχεδόν όλοι αγνοούν αυτό το βήμα! Ακόμα κι αν έχετε τα πιο σταθερά χέρια σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν συγκρίνεται με τη χρήση τρίποδης βάσης ή μιας βάσης smartphone κατά τη λήψη φωτογραφιών. Αυτό θα σας διασφαλίσει εικόνες υψηλής ευκρίνειας, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε αργή ταχύτητα κλείστρου.

Μια άλλη μέθοδος για τη λήψη καθαρών φωτογραφιών με ευκρίνεια, είναι να χρησιμοποιήσετε τρίποδο και να ρυθμίσετε χρονόμετρο στην κάμερα σας. Όταν πατάτε το κλείστρο ή πατάτε ελαφρά το κουμπί λήψης στην οθόνη αφής του smartphone, ασκείτε κάποια πίεση προς στην κάμερα. Με τη ρύθμιση ενός χρονοδιακόπτη, θα επιτρέψει στην κάμερα ή το smartphone να επανασταθεροποιηθεί. Για παράδειγμα με χρονοδιακόπτη 2 δευτερολέπτων, δίνει στην κάμερα αρκετό χρόνο για να εντοπίσει μια σταθερή θέση και να εστιάσει όσο χρειάζεται.

Ορίστε ένα καθαρό και λευκό φόντο

Το κόλπο για μια καθαρή και ευδιάκριτη φωτογραφία, είναι το ανοιχτόχρωμο, λευκό φόντο. Το λευκό φόντο θα αντανακλά το λευκό φως στο προϊόν σας και θα αποτρέψει τυχόν διαρροές χρώματος. Με την τεχνική αυτή, αναδεικνύονται τα χρώματα του προϊόντος σας και δεν μπερδεύονται με το σκούρο background. Για παράδειγμα, ένα κόσμημα με επιφάνεια που καθρεφτίζει, θα είναι άσχημο να καθρεφτίζει τριγύρω τη μαυρίλα από το φόντο σας. Με ένα καθαρό και ανοιχτόχρωμο φόντο, θα δώσετε στο κόσμημα σας μία έξτρα λάμψη!

Για μεγάλα και ογκώδη προϊόντα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό λευκό χαρτί φωτογραφίας, μεγάλα κουτιά φωτογράφισης ή απλά να εντοπίσετε ένα σημείο στο σπίτι σας με καλό φωτισμό και ουδέτερο background. Γενικά, αυτοσχεδιάστε και βάλτε φαντασία! Ίσως βρείτε ένα μικρό στούντιο μέσα στο σπίτι σας! Για μικρά προϊόντα, κάντε επιτραπέζια φωτογράφιση. Είναι πιο ευέλικτη τεχνική με το πώς να τοποθετήσετε το σκηνικό σας σε συνεργασία πάντα με την πηγή φυσικού φωτός, λόγω του ότι είναι πιο εύκολα μετακινήσιμο. Αγοράστε ένα ειδικό τραπέζι φωτογράφισης ή φτιάξτε το δικό σας με ένα τραπέζι που δεν χρησιμοποιείτε πλέον. Χρησιμοποιήστε λευκό χαρτί περιτυλίγματος χωρίς τσαλάκες και κοψίματα για background ή ό, τι έχετε εύκαιρο στην διάθεσή σας, αρκεί πάντα να είναι ανοιχτόχρωμο ή λευκό!

Τραβήξτε φωτογραφίες κοντά σε παράθυρο

Αποφύγετε τη χρήση τεχνητών πηγών φωτός αν δεν είστε επαγγελματίας φωτογράφος. Απαιτεί δεξιότητα και εξειδίκευση και δεν αξίζει τον χρόνο ή τα χρήματα εάν είστε αρχάριος.

Ο φυσικός φωτισμός είναι ο πιο σωστός τρόπος φωτογράφισης προϊόντων. Το μόνο βασικό θέμα, είναι να το χρησιμοποιείτε άμεσα και να μη δημιουργούνται σκιές. Η λήψη φωτογραφιών κοντά σε ένα παράθυρο ή σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο, λειτουργεί πολύ καλύτερα. Όσον αφορά το στήσιμο, το παράθυρο θα πρέπει να βρίσκεται αριστερά ή δεξιά του προϊόντος που φωτογραφίζετε και ποτέ πίσω του ή να πέφτει άμεσα στον φακό της κάμερας.

Εάν ο φωτισμός είναι πολύ έντονος, καλύψτε το παράθυρο με μια λευκή κουρτίνα/στόρι ή απλά με ένα φύλλο χαρτιού λευκό.

Προετοιμαστείτε και ολοκληρώστε τη λήψη των φωτογραφιών σας όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Το χρώμα και η ένταση του φυσικού φωτός αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πρόβλημα με τη λήψη φωτογραφιών κοντά σε παράθυρο, είναι ότι μερικές φορές το φως θα “χτυπήσει” το προϊόν μόνο από τη μία πλευρά του. Για να αποφύγετε αυτές τις σκιές, μπορείτε να κατανείμετε ομοιόμορφα το φως σε ολόκληρο το προϊόν, χρησιμοποιώντας ένα λευκό κομμάτι χαρτόνι ή ένα κομμάτι χαρτόνι καλυμμένο με αλουμινόχαρτο! Αυτό θα κάνει το φως ακόμα πιο ανακλαστικό για το προϊόν σας.

Τοποθετήστε το στην άλλη πλευρά του προϊόντος, απέναντι από το παράθυρο. “Παίξτε” με τη γωνία που θα το τοποθετήσετε, για να βρείτε εκείνη τη γωνία που λειτουργεί καλύτερα για το προϊόν σας.

Εδώ είδαμε τον τρόπο που μπορούμε να τραβήξουμε όμορφες φωτογραφίες προϊόντων, κατάλληλες για το ηλεκτρονικό μας κατάστημα! Στο επόμενο μέρος, θα αναλύσουμε το πώς μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τις φωτογραφίες των προϊόντων μας σωστά και με ασφάλεια!

Μη διστάσετε να μας στείλετε τα σχόλια και τις ερωτήσεις σας! Είμαστε στην διάθεσή σας.

 

πηγή: ecommercefastlane.com