Επιχείρηση

Πώς να αποκτήσετε τις σωστές εικόνες προϊόντων για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα (κατάλληλο μέγεθος, συμπίεση αρχείων)

Όσοι έχουν ηλεκτρονικά καταστήματα το ξέρουν πολύ καλά ότι οι φωτογραφίες των προϊόντων τους είναι ένα κρίσιμο θέμα για κάθε σελίδα προϊόντος. Από μόνες τους, οι φωτογραφίες προϊόντων μπορούν να πείσουν έναν αγοραστή να κάνει το επόμενο βήμα και να προχωρήσει σε αγορά.  Τραβήξτε υπέροχες φωτογραφίες, με λεπτομέρεια των προϊόντων σας και να ξέρετε πως είστε πολύ κοντά στο να κάνει ένα κλικ στο κουμπί “προσθήκη στο καλάθι” .

Ωστόσο, όλες αυτές οι φωτογραφίες με την τέλεια ανάλυση και μεγάλες διαστάσεις που προσθέτετε στη σελίδα του προϊόντος σας, αυξάνουν πολύ το χρόνο φόρτωσης της σελίδας. Και οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα από το πόσο τους ενδιαφέρει το προϊόν σας, δε μπορούν να περιμένουν περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Η πρόκληση λοιπόν για τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι: να βρουν έναν τρόπο να προσφέρουν στους αγοραστές τους φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, διατηρώντας παράλληλα τη γρήγορη φόρτωση των σελίδων προϊόντων του website τους. Μπορεί να ακούγεται σαν πρόκληση, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να τα καταφέρετε.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς μπορείτε να μειώσετε το χρόνο φόρτωσης των φωτογραφιών των προϊόντων σας διατηρώντας παράλληλα την ποιότητά τους.

Γιατί η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας παίζει σημαντικό ρόλο;

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι για τους οποίους η γρήγορη φόρτωση των φωτογραφιών των προϊόντων είναι εξίσου σημαντική με την εμφάνιση τους. Αυτό που σκέφτονται πρώτα από όλα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι οι μηχανές αναζήτησης και με το δίκιο τους. Η Google άρχισε να συμπεριλαμβάνει την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας ως κριτήριο κατάταξης για τα αποτελέσματα αναζήτησής το 2010. 

Από τότε, σχεδόν κάθε συμβουλή βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης για ηλεκτρονικά καταστήματα, περιλαμβάνει το “μειώστε τους χρόνους φόρτωσης”.

Ισχύει ότι οι πιο γρήγορες ιστοσελίδες έχουν καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Όμως αυτό από μόνο του, δηλαδή το SEO, δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η ταχύτητα φόρτωσης είναι τόσο σημαντική. Η Google έκανε την ταχύτητα φόρτωσης κριτήριο κατάταξης στις κορυφαίες θέσεις αποτελεσμάτων, μόνο λόγω της εμπειρίας χρήστη.

Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Οι πελάτες σας δεν θέλουν να περιμένουν. Δεν θέλουν να περιμένουν ούτε ένα λεπτό παραπάνω για να φορτώσει το ηλεκτρονικό κατάστημά σας. Επομένως, εάν προσφέρετε μια αργή, καθυστερημένη σελίδα προϊόντος, θα επηρεάσει άμεσα και την εμπειρία των πελατών σας με την ιστοσελίδα σας… και δεν θα είναι για καλό.

Έτσι, ενώ τα μεγάλα μεγέθη αρχείων εικόνας προκαλoύν αργή φόρτωση των σελίδων που δυνητικά βλάπτουν το SEO σας, αυτές οι αργές σελίδες μπορούν επίσης να εκνευρίσουν τους πελάτες σας. Και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό το να πετύχετε αυτή την ισορροπία μεταξύ της γρήγορης φόρτωσης αλλά και του ελκυστικού περιεχομένου.

Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, ας προχωρήσουμε στις μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε τα αρχεία των εικόνων μικρότερα, διατηρώντας παράλληλα και την υψηλή ποιότητά τους.

Δοκιμάστε πρώτα αυτό: Αποθηκεύστε τις εικόνες σας με συμπίεση ειδικά για web (save for web)

Οι πελάτες σας, θέλουν φωτογραφίες προϊόντων μεγάλες, λεπτομερείς και με δυνατότητα μεγέθυνσης (εάν έχετε ενεργοποιημένη τη λειτουργία ζουμ στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα). Αυτό, μπορεί να σας φαίνεται αδύνατο εφόσον στόχος σας είναι να μειώσετε τα μεγέθη των αρχείων φωτογραφίας.

Ευτυχώς όμως, δεν είναι αδύνατον. Διάφορες εφαρμογές και ιστοσελίδες προσφέρουν τη σωστή συμπίεση για τις φωτογραφίες σας με δυνατότητα web-ready, επιτρέποντάς σας να συμπιέσετε τα αρχεία σας διατηρώντας παράλληλα την καλή ποιότητά τους. Πολλές από αυτές τις εφαρμογές είναι τόσο αποτελεσματικές, που δεν μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει τη διαφορά μεταξύ των συμπιεσμένων εικόνων από την αρχική τους κατάσταση.

Δείτε πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε τις φωτογραφίες σας απευθείας από την κάμερά σας με συμπίεση που είναι ειδική για web.

Αν έχετε το πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών Adobe Photoshop, δοκιμάστε την επιλογή αποθήκευσης: save for web

An χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε έκδοση του Adobe Photoshop, η επιλογή “save for web” είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να συμπιέσετε τις φωτογραφίες των προϊόντων σας για το eshop σας. Στο Photoshop CC 2015, η επιλογή βρίσκεται στο μενού File > Export > Save for Web

Σε προηγούμενες εκδόσεις, η συγκεκριμένη επιλογή αποθήκευσης βρίσκεται στο μενού File > Save for web

Από το νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί, μπορείτε να προσαρμόσετε το μέγεθος, τη συμπίεση και τη μορφή της εικόνας που επιθυμείτε. Θα σας δοθεί επίσης ένας κατά προσέγγιση χρόνος φόρτωσης και μέγεθος αρχείου, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε δηλαδή.

Όχι Photoshop; Κανένα Πρόβλημα! Δοκιμάστε μερικά free online εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφιών

Δύο από τα καλύτερα δωρεάν online προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, είναι το Kraken Image Optimizer και το TinyPNG

Και τα δύο αυτά εργαλεία συμπιέζουν τις εικόνες σας σε ένα εκπληκτικά μικρό μέγεθος, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητά τους υψηλή.

Μόλις τελειώσετε με τη μεταφόρτωση των εικόνων σας, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε στο pc σας και να τις ανεβάσετε στο eshop σας. Σίγουρα είναι ένα εξτρά βήμα, αλλά σκεφτείτε πόσο χρόνο (φόρτωσης) θα γλιτώσει στους πελάτες σας όταν επισκεφθούν το ηλεκτρονικό σας κατάστημα και τα προϊόντα σας!

Επιλέξτε αποθήκευση ως .jpg εκτός και αν η φωτογραφία σας έχει διαφάνεια

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ο τύπος του αρχείου που θα αποθηκεύσετε. Σίγουρα, μπορείτε να συμπιέσετε τις εικόνες σας ό,τι θέλετε, αλλά ορισμένες μορφές είναι μεγαλύτερες από άλλες.

Σε γενικές γραμμές, το JPEG πρέπει να είναι η μορφή των αρχείων φωτογραφιών σας, εκτός αν χρειάζεστε διαφάνεια στη φωτογραφία προϊόντος για κάποιο λόγο. Σε περίπτωση που απαιτείται η διαφάνεια, θα πρέπει να επιλέξετε τύπο αρχείου αποθήκευσης σε PNG με διαφάνεια.

Άλλοι τύποι αρχείων φωτογραφιών, είναι μεγαλύτεροι και δεν εξυπηρετούν την ηλεκτρονική συμπίεση για ιστοσελίδες. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια κινούμενη εικόνα GIF στη σελίδα προϊόντος, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε… Η καθυστέρηση στο χρόνο φόρτωσης της σελίδας, δεν αξίζει να το προσπαθήσετε.

Ενεργοποιήστε ένα CDN - Content Delievery Network για το eshop σας

Οι σύγχρονες συνδέσεις στο Διαδίκτυο και οι βελτιωμένες δυνατότητες hosting, έχουν επιταχύνει κατά πολύ τον χρόνο που χρειάζεται για να φορτώσει το ηλεκτρονικό κατάστημά σας, μπορεί να υπάρξουν μερικές ακόμα απρόβλεπτες καθυστερήσεις. Και μερικές φορές, αυτές οι καθυστερήσεις είναι αναπόφευκτες εάν ένας πελάτης βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο.

Ευτυχώς, υπάρχει ένας τρόπος να επιταχύνετε και για αυτούς την κατάσταση φόρτωσης (και όχι μόνο για τα μεγάλα αρχεία, όπως φωτογραφίες προϊόντων). Το CDN κάνει χρήση της προσωρινής αποθήκευσης και εμφανίζει αποθηκευμένο περιεχόμενο από τοπικούς διακομιστές, αντί για περιεχόμενο από μία συγκεκριμένη τοποθεσία, επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο την φόρτωση των σελίδων της ιστοσελίδας σας για όλους τους πελάτες σας.

Φιλοξενία Ιστοσελίδας σε CDN –> Διαβάστε περισσότερα.

Tips για φανταστικές φωτογραφίες προϊόντων που φορτώνουν γρήγορα

Οι ιδέες που αναλύσαμε παραπάνω είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να έχετε φανταστικές φωτογραφίες προϊόντων που φορτώνουν γρήγορα. Βρείτε όμως μερικά ακόμα tips που πρέπει να λάβετε υπόψη:

HandArtisan

HandArtisan

About Author

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμη

Επιχείρηση

4 Τρόποι να αναπτυχθεί η μικρή σας επιχείρηση

Θέλετε φέτος να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η μικρή σας επιχείρηση; Είναι ο καιρός που σχεδιάζουμε τις αποφάσεις και τα νέα
Επιχείρηση

7 Βήματα για την Τέλεια Φωτογραφία!

Το να ανακαλύψετε πώς να φτιάχνετε εξαιρετικές φωτογραφίες προϊόντων για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, είναι το κλειδί το κλειδί της